Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml au - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

au(gr.authentikos-de netagaduit), a) obiect de arta care respecta datele tehnice si estetice ale stilului sau scolii, date referitoare la calitatea si limitile de expresie ale materialelor si ale tehnicii intrebuintate, la conditiile de ambianta sau destinatie etc.: b) artist a carui sinceritate este hotaratoare in desfasurarea si valorizarea activitatii lui creatoare.

encaustica

encaustica, v. pictura in ceara.

sectiunea de aur

a) raport armonios, cunoscut inca din antichitate, intre doua marimi inegale si exprimat intotdeauna printr-un numar constant(numarul constant), in valoare aproximativ 1,6 sau 0,6 : b) indicator de sensibilitate ponderata , dar si canon, abaterile de la el aduc intot deauna un spor inedit de expresivitate: folosindu-se latura si diagonala patratului se realizeaza un dreptunghi armonios numit poarta armoniei.

haute-lisse

v. tapiserie

brau

Element in relief care imparte fatada in doua registre.

Realizat din piatra – uneori decorata cu reliefuri – caramida sau stucatura, poate avea profile variate (in torsada, motiv numit si funie rasucita, respectiv tor subliniat, deasupra si dedesubt, de caveti – cavet = profil concav, cu traseul in sfert de cerc – sau de dinti de fierastrau) fiind uneori si pictat.

Caracteristic mai ales arhitecturii din Tara Romaneasca, care influenteaza la sfarsitul sec. 16 Moldova; in Transilvania apare la monumentele romanilor.

dinti de fierastrau

Motiv realizat din caramizi de format special sau caramizi simple dispuse cu un colt spre exterior, mai rar cioplit din piatra.

De provenienta bizantina, apare in Tara Romaneasca, la cornise si apoi pentru a sublinia torul braului median; ca influenta munteneasca, il reintalnim In Moldova si Transilvania.

Desi romanicul preluase acest motiv bizantin, bisericile romanice din Transilvania nu sunt decat rar decorate astfel.

taumaturg

Denumire data sfintilor facatori de minuni; iconografia romaneasca ii reprezinta

mai ales pe sfintii doctori Cosma si Damian.

Termeni din artă:tags au dictionar arta artspace ro