Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml ion - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

ionCreatie rezultata din caligrafierea spontana a gesturilor mainilor sau corpului, nedirijate dupa un plan sau o idee preconcepute, miscari care evolueaza rapid pe un suport asezat, de obicei, orizontal. Tehnica bazata pe procedee insolite cum ar fi: stropirea picatura cu picatura (dripping), scurgerea aderenta etc..Modalitate de sugestionare si impulsionare a fanteziei si inventivitatii artistice plastice, sin.: arta gestuala, automatism plastic, tasism.

compozitional

Compozitional (portret-), v. Portret

schema tensionala

v. linii de forta

tensional (spatiu-)

obiectivarea uneia din cele doua viziuni spatiale fundamentale in care se incearca prinderea viului, a miscarii, a tuturor tensiunilor, inclusiv aceea dintre imagine si suportul ei, prin discontinuitati si intreruperi, prin tot felul de artificii iluzioniste; specifica ariei de cultura si civilizatie urbana, dar prezenta si in habitatul rural; v. viziune, topologic (spatiu-)

analoghion

Pupitru fix pe care sunt tinute cartile de cult in timpul citirii lor la slujbe.

Sunt realizate din lemn si au aspectul unei mese inalte, uneori cu blat inclinat pentru a usura lectura (partea superioara poate fi si piramidala, pentru a primi mai multe carti, caz in care ea poate fi si mobila, avand in vedere ca in timpul slujbei sunt utilizate alternativ carti diferite).

Alt tip este analoghionul pliant, in X, in partea superioara fiind intinsa o piele sau o panza (acesta mai este numit si tetrapod).

Decorul cu entrelacs, palmete (in sec. 16) sau cu motive vegetale de inspiratie orientala (din sec. 17) poate fi sculptat sau chiar realizat din intarsii de os, sidef, etc.

Ex: analoghionul de la Probota – cel mai vechi, sec. 16 – de la Sucevita (sec. 17), de la Coltea (brancovenesc), de la Tismana (sec. 18).

himation

Mantie ampla, prinsa pe piept sau pe umar cu o agrafa (fibula), peste hiton, o tunica lunga si stramta, cu maneci lungi si largi; aceasta costumatie, tipica pentru portul bizantin, apare in iconografia ortodoxa, in cazul reprezentarilor sfintilor (bineinteles, Sfintii militari, Sfintii calugari, Sfintii ierarhi, imparatii, au costume specifice).

maforion

Val care acopera capul si umerii femeilor maritate, in costumul bizantin; confectionat din matase sau land subtire, m. era alb, rosu, albastru sau verde; apare frecvent in pictura.

modilion

Consola din piatra, de mici dimensiuni, care sustine cornisa, mult folosite in arhitectura romanica, m. sunt adesea decorate in relief cu figuri grotesti de oameni sau animale (bisericile din Carta, Sic, Sieu, Odorhei - sec.XIII).

pinion

Perete de forma triunghiulara care incheie la partea superioara zidul unei constructii cu acoperis in doua ape.

Lucrări de artă pentru "ion"

R
Z
Iarna la Barbizon (replica Ion Andreescu)
ion - Dicţionar artă 1
ion - Dicţionar artă 2 ion - Dicţionar artă 3
25 x 25 cm
--------- RON
Pictura este realizată în tehnica ulei pe pânză de bumbac. Lucrarea reprezintă copia după tabloul lui Ion Andreescu, "Iarna la Barbizon".

Legendă:
 D  - Lucrări de artă premiate cu diplome la concursuri
 U  - Lucrări de artă unicat
 P  - Lucrări de artă promoţionale
 R  - Lucrări de artă ce au ramă inclusă in preţ (pentru tablouri, desene, etc.)
 V  - Lucrări de artă vândute
 O  - Lucrări originale de artă (tehnica originală)
 Z  - Lucrări de artă rezervate (necesită contact direct pentru verificare disponibilitate)
 AUR 22K  - Lucrarea conţine foiţă de aur de 22K


1 Preţurile în EUR şi USD sunt calculate conform cursului BNR din ziua curentă
2 Preţul nu conţine taxele de livrare
3 Pentru lucrările cu specificaţia Ramă Inclusă în preţ sunt incluse ramă şi passepartout
4 Din motive de confidenţialitate faţă de clienţii noştri pe site nu sunt prezentate unele lucrări

Termeni din artă:tags ion dictionar arta artspace ro