Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml efect - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

efectinerenta punctului, a tusei, a petei de a deveni - eventual prin repetare - forme cu semnificatii sau simple semne, ori de a sugera miscarea, direct, fara o circumscriere sau schitare.

efect psiho-fizologic

consecinta emotional-actionala indusa de inerenta culorii, liniilor si formelor in sine si de agenera diferite impresii spatiale - explicabile prin reale modificari ale pulsului, de a induce unele stari sufletesti de confort-disconfort estetic.

efect spatial

iluzia adancimii, a reliefului, a volumului, a departarii, intinderii sau amentinerii in acelas plan, iluzie creata prin juxtapuneri de pete calde-reci, pure-rupte etc., prin puncte aglomerate-dispersate, mari-mici, sau prin linii in functie de pozitia lor fata de vertical-orizontalele tabloului.

efect termo-dinamic

posibilitate inerenta culorilor, unor forme liniare sau unor forme spatiale de a induce senzatia de cald-rece, implicit impresia de apropiere-departare, de miscare, de curgere spatiala continua, de echilibrare ori neutralizare a acesteia.

refectoriu

Denumire data salii de mese dintr-o manastire catolica; deseori tratat in forme monumentale, era unul dintre spatiile reprezentative ale unui ansamblu monastic; la o manastire ortodoxa, sala de mese se numeste trapeza.

Termeni din artă:tags efect dictionar arta artspace ro