Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml art - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

art



ArtSpace.ro este o galerie de arta, adresată atât pasionaţilor cât şi consumatorilor de artă, care sunt orientaţi spre lucrări de artă atent selecţionate şi cu o valoare artistică mare, cu un nivel de finisare înalt, lucrări care la baza lor au un mesaj, surprind o stare şi nu în ultimul rând lucrări care folosesc materiale de calitate pentru a fi create.

arta aplicata

Denumire legata initial de renasterea tapiseriei si ,mai ales, de raspandirea asa-ziselor "stilelor decorative" pentru a desemna lucrarile de arta cu caracter pregnant utilitar, expresia neinsemnand, asa cum s-a exagerat de catre o anumita critica, si o treapta (inferioara) de calitate; se confunda adesea cu o alta sintagma, arta aplicata, care se refera la domeniile paraestetice

arta cinetica

Domeniu al artei in care miscarea, ca modalitate de expresie mai mult decat sugerata, face parte la modul fizic, obiectiv, din structura operei de arta, intr-o asemenea masura incat o determina in fiecare moment, imaginea pictata sau desafasurata spatial(in genul "obiectelor-sculpturi", "sculpto-arhitecturilor" sau "mobilurilor" actionate de curentul electric, de lumina solara sau pur si simplu de aer) oferindu-se privirii sub o alta varianta.

arte plastice

(gr. plasso- a modela)

a) denumire generica pentru pictura(arta culorii), grafica (arta liniei), sculptura, arhitectura, ceramica(artele masei, volumului, formei in spatiu) etc.;

b)obiect de studiu in curs de edificare in intreg invatamintul de cultura generala; arta ca educatie artistica pentru toti devine astfel pentru prima data: adecvata varstelor- prin accesibilizarea elementelor de limbaj si a procedeelor tehnice; specifica- prin programe de studiu al caror continut este gramatica si tehnologia artei; cu adevarat democratica si umanitara- pentru ca exerseaza practic instinctul ludic al creativitatii si functia plastica a creierului- cea ma intinsa cortical si, ontologic, prima- la intreaga populatie scolara; personalizata- pentru ca ofera fiecaruia posibilitatea de asimilare si inaintare in ritmul sau propriu; de importanta vitala pentru mentinera echilibrului intrapsihic global si prin extensie fireasca, a echilibrului social.

arte vizuale

Denumirea generica, sin. artelor plastice, care se intemeiaza in toate etapele procesului biunivoc si continuu de creare-receptare (comunicare) pe vaz, caruia, in ambele aceste ipostaze principale, i se confera si atributul de creator

creativitate artistica

calitate a functiei generale corticale instrumental-simbolice care, spre deosebire de creativitatea cu arta sau designica, inerenta prezenta la fiecare individ, exista doar la cei cu predispozitie vizuala si tactila pentru arta si cultura vizuala, tensionala.

paspartu

paspartu, v. rama

vocabularul artei

(lat. vocabulum-cuvant), totaliatea termenilor cu circulatie in practica si teoria artelor plastice, inclusiv in critica de arta.

activitate (artistica)

forma de organizare a educatiei artistice care, prin caracterul sau practic, de atelier, de exersare a limbajului culorii, liniei, formei spatiale la nivelul intregii populatii scolare, a luat locul lectiei traditionale; jocul "de-a creatia" fiind nu numai pretextul, dar si cadrul de dezvoltare individuala optima.

analiza artistica

cercetare de descifrare si de apreciere artistica - cu "instrumente" si dupa criterii specifice - a unei picturi, sculpturi etc.; b) exercitu didactic - eventual si cu elevii din clasele primare, sub forma jocului "de-a criticii in expozitie" - de indentificare a reusitelor in activitatea artistica sau de comentare.

arta copiilor

(arta infantila), a) expresie a uneia din cele doua dotatii vizuale fundamentale cultivate firesc; b) creatie predominant instinctiva, spontana, libera de orice indrumare restrictiva si inadecvata.

arta populara

a) creatie de contributie colectiva si doar aparent anonima, proprie habitatului rural, nu inferioara, ci paralela, complimentara artei denumite impropriu "culta", implicata in obiectele utile, neindustriale pentru a le face "frumoase" fara a fi arta aplicata; b) expresie specifica limbajului topologic care, ca si limbajul tensional, are dreptul sa fie studiat corect, de la varstele mici, cu intreaga populatie scolara, dar mai ales in zonele de traditie autentica.

artificial

(fr.artificiel), din sensul originar de "facut cu arta" a degenerat in fabricat, care, adica, imita natura si, prin aceasta, fiind nenatural; incercare si, uneori, reusita de "trompe-l'oeil", dar situata in afara artei.

artistic

a) care intra in sfera artei; b)lucrat cu arta, in care invatamintele artelor plastice sant cu pregnanta implicate.

artist plastic

creator de arta plastica, afirmat si validat ca atare in una sau mai multe din artele plastice.

atelier(de arta)

(fr.atelier - spatiu de lucru), a) incapere in care are loc elaborarea operei de arta; b) cadru specific de exersare, de asimilare a mijloacelor tehnice si de expresie artistica si care, in asemenea conditii, poate deveni spatiul propriu, de desfasurare optima a activitatii artistice din scoala.

carton

(it. cartone - foaie de hartie), a) desenul unei compozitii care urmeaza a fi executata pe alt suport (perete, panza, panou); b) desen (de regula, in marime naturala) dupa care se executa o tapiserie; c) mucava care, acoperita sau nu cu grund, poate fi suport in pictura de sevalet.

creativitate cu arta

v. creativitatea artistica.

critica de arta

(din fr. critiquer - a dezvalui), in artele plastice - demers lamuritor sau comentariu al procesului tripartit "a vedea - a intelege - a aprecia", uneori cu caracter de introducere in universul culorilor, liniilor si formelor spatiale, folosindu-se, in limitele inerente ale "transpunerii" artei plastice in arta cuvantului, echivalente din limbajul verbal.

educatie artistica

v. alfabetizare vizualo-tactila

limbajul artei

sintactic - sistemul de mijloace de expresie si de procedee tehnice care fac obiectul educatiei artistice plastice pentru toti, sau, in plan general, al alfabetizarii vizualo-tactile; b) semiotic si semantic - repertoriu de forme_semne niciodata limitate, fixe sau imuabile, ale caror semnificatii devin infinite prin preluarea sau prelucrarea, si variabile in functie de: dotatia vizuala fundamentala, sensibilitatea cultivata si priceperea artizanata a artistului.

materia artei

mijloc substantial prin care se poate obiectiva o idee plastica, un ideal artistic; impune procedeele si instrumentele de prelucrare adecvate.

opera de arta

(lat. opera - lucrare), creatie intr-unul din domeniile artelor plastice; v. creatie.

poarta armoniei

v. sectiunea de aur

tehnica artistica

ansamblu de modalitati, reguli si procedee tehnologice, inventate, preluate, folosite creativ si, prin aceasta, perpetuate de-a lungul istoriei artei; v. instrumente, materia artei, procedee, reguli.

experiment artistic

(lat. experimentum - incercare provocata), a) proces de creatie bazat pe modificarea intentionala, in conditii noi, a unor, "probleme" (structuri) cunoscute; b) criteriu de verificare practica a incercarilor de limbaj (inclusiv de tehnica) bazate pe ipotezele si datele teoriei (stiintei) artei plastice; in raport cu experienta artistica, experimentul artistic este latura mereu innoitoare, sursa de cunostinte a celei dintai.

brocart

Tesatura grea de matase cu fir de aur si argint, decorata, prin combinarea mai multor sisteme de urzeala si bateala, cu motive florale care se detaseaza in relief usor.

Folosit in evul mediu pentru costumele de lux.

exonarthex

Spatiu care precede narthexul (pronaosul), ca incapere distincta, inchisa cu ziduri, sau deschisa pe stalpi sau coloane.

Sinonim: pridvor, tinda.

martyricon

Denumire data mormintelor de martiri, care pot avea aspectul unei capele izolate sau al unei cripte amenajate sub absida unei bazilici; singurul m. pastrat la noi este de tip cripta si se afla la Niculitel (jud. Tulcea); cuprinde moastele martirilor Zotikos, Attalos, Kamasis, Filippos (+ 319).

Lucrări de artă pentru "art"

U
V
Pop Art
art - Dicţionar artă 1
art - Dicţionar artă 2 art - Dicţionar artă 3
100 x 100 cm
--------- RON
Pictura este realizată în tehnica acrilic pe pânză de in. Geantă personală în stil pop-art.

Legendă:
 D  - Lucrări de artă premiate cu diplome la concursuri
 U  - Lucrări de artă unicat
 P  - Lucrări de artă promoţionale
 R  - Lucrări de artă ce au ramă inclusă in preţ (pentru tablouri, desene, etc.)
 V  - Lucrări de artă vândute
 O  - Lucrări originale de artă (tehnica originală)
 Z  - Lucrări de artă rezervate (necesită contact direct pentru verificare disponibilitate)
 AUR 22K  - Lucrarea conţine foiţă de aur de 22K


1 Preţurile în EUR şi USD sunt calculate conform cursului BNR din ziua curentă
2 Preţul nu conţine taxele de livrare
3 Pentru lucrările cu specificaţia Ramă Inclusă în preţ sunt incluse ramă şi passepartout
4 Din motive de confidenţialitate faţă de clienţii noştri pe site nu sunt prezentate unele lucrări

Termeni din artă:tags art dictionar arta artspace ro